het leven in Ghana

video: life of Ghana

wat eten de mensen in ghana?

 Fufu is de bekendste en meest geliefde pureesoort . Het wordt gemaakt uit een mengsel van gekookte cassave en plantain, grote groene bakbananen. Het stampen van de fufu is een uitgebreid ritueel en zwaar werk. het word geheten  met het rechterhand. dus zonder bestek. meestal krijgen ze er een bak met water bij waar ze hun handen kunnen wassen na het eten.

 

fufu

Andere bekende pureesoorten zijn kenkey en banku, gemaakt van maïs. Zelfs rijst wordt soms bewerkt tot een soort puree en gekneed tot ballen. Omo tuo, een delicatesse, is hier een voorbeeld van. Van de soepen zal vooral de groundnutsoup er goed ingaan bij de Europeaan. Andere bekende gerechten zijn red-red, gebakken banaan met bonen, jollof rice, een soort risotto en gegrilde tilapia, een zoetwatervis.
Al deze gerechten zijn verkrijgbaar in de vele chop bars, eenvoudige Ghanese eethuisjes. In Ghana wordt overal langs de straat drank en voedsel aangeboden, zoals geroosterd geitenvlees, schoongemaakte stukken suikerriet, geroosterde maïskolven, kokosnoten, zakjes ijswater, sinaasappelen of yam (soort aardappelchips).

kenkey

banku

omo tuo

red-red

jollof rice

het drinken in Ghana.

Drinken doen de Ghanezen in een ‘spot’, een met fel beschilderde planken afgezet openluchtbarretje. Alle bekende frisdranken zijn verkrijgbaar, evenals de lokale biersoorten Star, Club, Gulder en Stone. Wie iets sterkers wil drinken, kan akpeteshie proberen, gedistilleerde palmwijn. In sommige plaatsen langs de kust kun je af en toe de echte palmwijn krijgen, een ware delicatesse die vers op zijn best is. Bij rituele gebeurtenissen hoort het drinken van schnaps, inderdaad niets anders dan de klassieke Hollandse jenever. In Ghana kun je beter geen water uit de kraan drinken, overal zijn flessen drinkwater te koop.

Maak jouw eigen website met JouwWeb